Kladdkaka

gi kladdkaka

Det är tur att det finns recept på GI-kladdkaka, för nåt som är så gott vill man ju inte vara utan bra för att man äter enligt GI-metoden - eller hur?Det viktigaste man ska tänka på när man lagar mat och bakar enligt GI-metoden är att man ska undvika kolhydrater. Det som kan försvåra bakningen är att vetemjöl, som finns i nästan allt - innehåller i stort sett bara kolhydrater. Här får du tre goda recept på GI-kladdkaka - utan kolhydrater!

ALTERNATIV TILL VETEMJÖL

Vill man baka enligt vanliga recept och byta ut vetemjölet mot ett alternativt livsmedel finns det några olika sorters mjöl som är bättre: Sojamjöl, bovetemjöl och mandelmjöl har alla tre mycket lägre GI-värde, innehåller proteiner och är bra alternativ.

Förhållandet vetemjöl - ersättningsmjöl kan variera något och du kan behöva testa dig fram beroende på recept. Recepten här nedan är redan "färdigtestade" och du behöver INTE byta ut några ingredienser - om du inte vill :-)

SERVERINGSFÖRSLAG

Till en kladdkaka är det gott att servera färska bär av olika slag: hallon, vinbär, jordgubbar och blåbär. Självklart är det gott med vispad grädde till också. Kom ihåg att inte söta grädden, men tillsätt gärna en äggula och vaniljpulver till grädden istället.

GI-KLADDKAKA 1

125 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 ägg
1,5 dl grädde
1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker) 
smör, mandelmjöl (till formen)

Smöra och "bröa" en form med mandelmjöl. Vispa äggen i en bunke. Smält försiktigt smör och choklad tillsammans i en kastrull. När smör och choklad har smält tillsätter du grädden och vaniljpulvret. Häll chokladsmeten över äggen, blanda försiktigt Häll smeten i formen, grädda i ugnen i 7 min i 225 grader. Låt kakan svalna ordentligt, ställ gärna i kylen över natten. 

GI-KLADDKAKA 2

150 g smör
125 g mörk choklad (70%)
2 ägg
4 msk starkt kaffe
3 msk honung
1,5 dl grovhackade valnötter
1,5 dl grovhackade mandlar
smör, mandelmjöl (till formen)

Smöra och mandelmjöla en form. Vispa äggen i en bunke. Smält försiktigt smör och choklad tillsammans i en kastrull. När smör och choklad har smält tillsätter du honungen, de hackade nötterna och kaffet. Häll chokladsmeten över äggen, blanda försiktigt. Häll smeten i formen, grädda i ugnen i 30 min i 175 grader. 

GI-KLADDKAKA 3

150 g smör 
0,5 dl kakao
1 dl grädde
4 ägg
2 msk Stevia (canderel)
1 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver (inte socker) 
smör, mandelmjöl (till formen)

Smöra och mandelmjöla formen.
Blanda mandelmjöl, kakao, Stevia och vaniljpulver. Smält smöret och tillsätt grädden. Vispa äggen fluffiga i en bunke. Blanda mjölblandningen med de vispade äggen, tillsätt smörgrädd-blandningen. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i 10 min. 

FLER RECEPT PÅ GI-KLADDKAKA

Har du ett eget recept på GI-kladdkaka får du gärna skicka in det, så testbakar vi och publicerar sedan!